A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Ügyvédkeresés online - Soha vagy soha többet nélküle?

2014. december 10. - lawyerup

Az ügyvédi hivatás egy bizalmi szakma. Ezen nem változtatott az internet megjelenése sem. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az interneten ne lehetne ügyvédet keresni vagy megbízható jogi tartalmak között kutakodni. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a felhasználók jelentős része (76%-a) online forrásokat is igénybe vesz az ügyvédkeresés folyamat egyes szakaszai során.

Szinte közhely, hogy nap, mint nap kerülünk olyan helyzetbe, amikor jogi segítségre, tanácsra van szükségünk. Nemcsak magánszemélyként, hanem munkavállalóként, vállalkozóként, cégvezetőként is. Gyakran tapasztalhatjuk azonban, hogy megbízható jogi segítséget találni nem könnyű. Kézenfekvő megoldásnak tűnik az internethez fordulni segítségért, de ha az ügyvédkeresési szokásokról érdeklődünk, sokszor érkezik a következő válasz: “Ügyvédet nem lehet online keresni. Ez egy bizalmi szakma.” De tényleg így van ez? Valóban mellőzük az internetet, ha ügyvéd után kutakodunk?

Az internet térhódításának köszönhetően egyre több ügyünket intézhetjük online és egyre több területen tájékozódhatunk a számítógépünk előtt ülve vagy éppen a táblagépünket, esetleg az okostelefonunkat használva. Az online információszerzés lehetőségei kezdenek kitárulni a jog területén is. Egy, az Egyesült Államokban készült kutatás egyenesen azt a döbbenetes eredményt produkálta, hogy az ügyvédet keresők 76%-a (!) vette igénybe az internetet a kereséshez, a keresési folyamat valamely pontján. Ha más okból nem is fordulnak a keresők az internet felé, de az több, mint valószínű, hogy akár a személyes ajánlások útján referált ügyvédeknek igyekeznek online forrásokból is utánanézni (rákeresnek valamely keresőben, értékeléseket, véleményeket keresnek róla, megnézik a honlapját, stb.).  A fent idézett kutatás szerint az ügyvédkeresésben a válaszadók 73%-a szerint játszik szerepet a személyes ajánlás (barátok, ismerősök, családtagok megkérdezése), azonban a számok azt mutatják, hogy a hagyományos ügyvédkeresési folyamatba egyre jobban beépülnek az online eszközök és ezek egyre fontosabb szerephez jutnak.

photodune-7124858-law-concept-paragraph-with-optical-glass-on-digital-background-s.jpg

A gyakran hangoztatott érv tehát újragondolásra szorul, hogy az ügyvédkeresésben kizárólag a személyes ajánlás, a referálás számít.

A fenti tanulmány érdekes adatokat tartalmaz arra nézve is, hogy mit várunk el a rendelkezésre álló online eszközöktől az ügyvédkeresés kapcsán: azok közül, akik a megelőző évben ügyvédet kerestek, 57% mondta azt, hogy az ügyvédekről készült értékelések és vélemények összehasonlítása érdekében vett igénybe online eszközöket. Az ügyvédek online jelenléte tehát akkor is fontos lehet, ha az ügyvédkeresés egyébként offline, azaz például személyes ajánlás alapján indult, hiszen az ügyfél mielőtt felveszi a kapcsolatot az ügyvéddel látni akarja, hogy kihez fordul, kiben bízik meg annyira, hogy ügyét rábízza, illetve a többi ügyvéddel történő összehasonlításban is kíváncsi a szakemberekre.

A tanulmány egyértelműen alátámasztja tehát azt a tényt, hogy felnövőben van és már “ügyvédkereső korba” is lépett az Y, de még inkább az i-Generáció (vagyis az 1990-es években születettek). Számukra természetes közeg az internet és szeretik is használni az online eszközöket, akár arra is, hogy jogi ügyeiket kezeljék de legalább a megfelelő szakembert megtalálják. Ez a generáció egészen másként nyúl az internethez, az információgyűjtés legelső forrásának tekinti azt, sőt a legtöbb esetben az egyetlennek, továbbá az internet számukra egyet jelent az autentikációval. És még egy fontos jellemző: nekik az i.e. nem időszámítás előttet jelent, hanem internet előttet… Ők azok, akik adottnak veszik az internet nyújtotta lehetőségeket, ha vannak is emlékeik, nosztalgiát nem éreznek az offline világ iránt.

Mit üzen ez a folyamat a magyar ügyvédeknek? Kényelmesen hátradőlhetünk vajon azzal, hogy ez minket nem érint? Meg kell értenie mindenkinek, hogy ez a folyamat hozzánk, ügyvédekhez is elér(t), lehet, hogy hamarabb is, mint gondolnánk. De vajon rossz ez? Természetesen nem kell, hogy az legyen. Ahelyett, hogy a meglévő pozícióink elvesztésétől tartanánk és nosztalgiával tekintenénk vissza az internet előtti időkre, amikor nem kellett hetente adaptálódnunk valamilyen technológiai újításhoz, érdemes inkább a lehetőséget látnunk a helyzetben. Az online eszközök segítségével egyre többekhez és egyre hatékonyabban juthatnak el a magas színvonalú jogi szolgáltatások. Azok az ügyvédek, akik időben észbe kapnak és időt, energiát áldozva erre elkezdik építeni online jelenlétüket, hosszú távon sokkal inkább az ügyfelek szeme előtt lesznek. Érdemes minden ügyvédnek elgondolkodnia azon, vajon honnan érkeznek majd az ügyfelek 5 vagy 10 év múlva?

(Kép forrása: stock photo, www.photodune.net)

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr446896759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása