A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Hogyan védhetjük meg az ügyvédi munkánkat a mesterséges intelligenciával szemben?

2015. június 16. - lawyerup

Nem telik el úgy nap, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon ne jelenne meg egy „Mi a te valós munkád?” típusú kvíz kérdés. Ezek a tesztek általában automatikusan generált kérdések-válaszok. Ennél sokkal érdekesebb és elgondolkoztatóbb kalkulátor található a washingtoni National Public Radio weboldalán. Egy egyszerű kérdésről van szó: hány százalék esély van arra, hogy egy adott munkát/munkakört a jövőben az ember helyett egy gép végezzen el, azaz mennyire valószínű az adott munkakör automatizálása.

photodune-5492600-cartoon-robot-or-droid-illustration-s.jpg

A kalkulátor szerint a könyvelők esetében ez pl. 97,6 %, egy mikrobiológus esetében azonban csak 1,2 %, egy középiskolai tanárnál pedig 17,4 %. A kalkulátor egy tudományos kutatáson alapul, amelyet Carl Benedikt Frey és Michael A. Osborne végeztek. A cikkük, “The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation?” címmel 2013-ban jelent meg. A kalkulátor az alábbi négy kérdés tükrében helyezi el az egyes munkaköröket az automatizálhatóság skáláján: kell-e okos megoldásokkal előrukkolni, személyesen kell-e másoknak segíteni, szükséges-e, hogy kis helyen legyen bezsúfolva a munkavégzés, illetve kell-e a munkavégzés során tárgyalásokat folytatni.

A jogi munkák esetében a gyakornokok és asszisztensek vonatkozásában ez a szám 94,5 %, a bírósági alkalmazottak esetében 40,9 %, a bíróknál 40,1 % és az ügyvédeknél a legalacsonyabb, 3,5 %. Ezek alapján tehát nincs félnivalójuk az ügyvédeknek, legalábbis egyelőre nem kell attól tartani, hogy Watson fogja írni a keresetleveleket.

Azért nem árt résen lenni. Egy másik amerikai weboldal Matt Coatney, mesterséges intelligencia szakértő pár tippet szedett össze azzal kapcsolatban, hogy hogyan védhető ki a „robotok támadása”. Nézzük lépésről-lépésre. 

1. Lépj fel!

A fellépés tulajdonképpen előzést jelent: az okos gépek világában fontos, hogy minőség és kifinomultság tekintetében előttük maradjunk. Ha egy szép napon minden hagyományos jogászi munkát a technológia fog átvenni – így például kutatás, dokumentumszerkesztés, stb. -, akkor a jogászok az üzlet fejlesztésére, a praxisuk egyengetésére, vagy a legkomplexebb ügyek kezelésére fordíthatják figyelmüket.

Mi a teendő? 

Elengedhetetlen, hogy az ügyvédek szélesítsék a tudásukat – tanuljanak, képezzék tovább magukat olyan területeken is, amelyek nem tartoznak szorosan a jogi tevékenységükhöz. Mindezek mellett az sem árt, hogy ha maguk a jogi egyetemek ezeknek a céloknak megfelelő képzéseket kínálnak.

2. Állj félre!

A gépek egyre okosabbak lesznek, ami nem jelenti azt, hogy az emberi érzelmek és a kreativitás terén is átvennék a helyünket. A félreállás ebben az esetben azt jelenti, hogy hagyjuk az automatizálható munkát a gépekre, mi pedig koncentráljunk a kreatív, emberi feladatokra. A bíróságokon is lehet, hogy az ítéletek meghozatalakor a bírák adatbázist használnak, de az is biztos, hogy a gépek nem tudják a tanúkat meghallgatni, vagy védőbeszédet mondani.

Mi a teendő?

Az ügyvédeknek a jog emberi oldalára kell, hogy fókuszáljanak, arra a területre, ahol a gépek nem tudnak megbirkózni a feladattal. Fontos, hogy hangsúlyt fektessünk az érzelmi intelligenciára is, hogy versenyben maradjunk. 

3. Lépj be!

…a technológia világába. Elképesztő, hogy mi mindent tudnak megalkotni mindenféle okos gépek és hatalmas adatbázisok segítségével, és kiterjedt tanulmányok nélkül: designer drogok, génmódosított élelmiszerek, a sor végeláthatatlan. Tulajdonképpen erre már a jogászok is képesek, főként a kutatások terén. Ebben tud nagy segítséget nyújtani például az IBM Watson által támogatott ROSS rendszer.

Mi a teendő?

Nem árt, ha az ügyvédek is elmélyítik technológiai ismereteiket, a jogi egyetemek és az irodák esetében pedig az sem lenne rossz, ha a képzéseik közé is felvennék ezeknek az ismereteknek az oktatását.

4. Lépj közelebb!

A kapitalizmusnak hála, mindig lesznek a jognak olyan apró zegzugai, ahova az okos gépek nem tudnak beférkőzni. Ezek a területek általában olyan apró részei a jognak, ahol már nem éri meg befektetni az automatizálásába.

Mi a teendő?

Ha már egyébként is olyan értékes jogterületen tevékenykedik, ahova nem tud a technológia beférkőzni, akkor azt mindenképpen becsülje meg! Akkor sincs veszve semmi, ha általános ügyvédként praktizál – ez esetben nem árt elgondolkozni valamilyen speciális jogterületen, amibe érdemes némi energiát befektetni.

5. Lépj előre!

Nagy jövő előtt állnak azok a jogászok, akik valamilyen formában részesei lehetnek ennek a technológiai robbanásnak. Számlázható órákat nem csak szerződések készítésével lehet szerezni, hanem akár új okos applikációk fejlesztésével – valószínűleg ezzel jobban is lehet keresni.

Mi a teendő?

Keressünk partnereket! Akár szoftverfejlesztő cégeket, tech-guru ügyvédeket, vagy egyetemi képzésekben IT-t oktató szakembereket. Természetesen az sem árt, ha maguk az ügyvédi irodák nyitottak az új üzleti megoldásokra.

Akár merre is lépünk ügyvédként, ha nyitottak vagyunk az újításokra, nem ragaszkodunk e megszokott, régi hagyományos ügyvédi sztereotípiákhoz, abból csak jól tudunk kijönni. A vezető IT cégek is szívesebben dolgoznak egy olyan ügyvéddel, aki jártas a technológiai újításokban. Lehet, hogy ekkor Watsonnak lesz félnivalója és nem az ügyvédeknek.

(Kép forrása: stock photo, www.photodune.net)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr647546256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása