A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Milyen technológiai trendekre készüljenek a jogászok 2016-ban?

2015. november 25. - lawyerup

Közeledik az év vége és ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a visszatekintés mellett előkerüljenek a varázsgömbök és próbáljuk kifürkészni mi várhat ránk a közeljövőben. Nincs ez másként a jogi szolgáltatásokat érintő technológiák kapcsán sem, egyre-másra találkozhatunk a jogi piacot érintő technológiai trendeket megjósolni igyekvő írásokkal. Az alábbi posztban ezekből emelünk ki néhányat.

A Legaler blogon megjelent friss írás az alábbi öt területen vár izgalmas fejlődési lehetőséget 2016-ban:

  • Az első terület a big data, amely a jogi piacok kapcsán is egyre szélesebb körű felhasználási lehetőségekkel kecsegtet.
  • A jogi folyamatok automatizálása és az innováció is elmaradhatatlan lesz a jogi szakma képviselői számára. Halkan jegyezzük meg, hogy ezeken a területeken a magyar ügyvédek, jogászok számára is bőven akad tennivaló.... 
  • A projektmenedzsment szemlélet tovább hódít (erről mi is írtunk korábban). Az ügyfelek igénye az árazás tekintetében megjelenő rugalmasságra vélhetően 2016-ban is fennmarad, ez pedig új árazási megoldásokat és díjstruktúrákat eredményezhet a jogi szolgáltatások piacán. (Lényegében nincs újdonságról szó, hiszen például Richard Susskind évek óta beszél erről a folyamatról.) Folytatódik tehát az ügyfelek korszaka.
  • Sorra nyithatnak a kisebb, egyes jogterületekre specializálódó irodák. Nyílván a magyar piac sok tekintetben eltérő jellegzetességekkel rendelkezik, mint a nagyobb angolszász jogi piacok, ugyanakkor a specializációnak nálunk is egyre nagyobb szerepe lehet, ahogy erről a LawyerUpdate blog egyik első posztjában is írtunk.  
  • A kommunikáció és az együttműködés jelentősége tovább erősödik. A kommunikáció alatt több egymástól független trendet is érthetünk, az egyik, amint arra, a hivatkozott blogbejegyzés is utal, hogy fontos marad természetesen a kommunikáció biztonsága, de ezen túlmenően azt se felejtsük el, hogy emellett a marketing célú, az ügyfeleknek értékes tartalmat adó online kommunikáció is megőrzi, sőt tovább növeli jelentőségét 2016-ban is.

Bár nem kifejezetten a jogászokat érintő technológiai trendekre vonatkozó írás, de érdekes gondolatokat tartogat Robert Ambrogi blogbejegyzése is a LinkedIn ügyvédek általi használatáról. Ez tágabb kontextusban azt a kérdést is felveti, hogy milyen online kommunikációs eszközökre érdemes az ügyvédeknek időt fordítaniuk 2016-ban és melyekre nem.

Már nem kell sokat aludnunk, hogy lássuk, mi és hogyan valósul meg a fentiekből 2016-ban!       

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr688102628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bánki Tamás | DrLinkedin.hu · http://DrLinkedin.hu 2015.12.01. 00:17:18

Ahogy egy 214-es statisztikai adat mutatja, a TOP 50 amerikai law firm 100%-ban fent van a Linkedinen.
És itt van hozzá a chart: www.adweek.com/socialtimes/files/2014/01/AmLaw50FirmsWithSocialMediaPages.jpg
2014 júliusában adtam elő jogászoknak ezt a prezit, szintén a Linkedinről: prezi.com/l93uhkirequ-/linkedin-for-lawyers/
süti beállítások módosítása