A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Az európai adatvédelem új korszaka

2015. december 23. - lawyerup

Kis lépés az embernek, de nagy lépés az európai adatvédelmi rendszernek. Ezzel is nyugtázhatjuk, hogy 2015. december közepére megszületett az új adatvédelmi rendelet kompromisszumos szövege, amely a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament számára is elfogadható.

Miért fontos ez?

Többek között azért, mert így 2016 tavaszán elfogadásra és kihirdetésre kerülhet az új adatvédelmi rendelet, ami végre felválthatja az 1995-ben, azaz 20 éve elfogadott irányelvet és további lendületet adhat a egységes digitális piac építéséhez. Bár a rendelet vélhetően csak 2018 tavaszán - azaz kb. 2 év felkészülési idővel - lép majd hatályba, de nagyon fontos lépést jelent abba az irányba, hogy az új technológiai kihívásokra is válaszképpen egységesebb adatvédelmi jogalkalmazás legyen az Európai Unió területén.

photodune-7172127-security-concept-key-and-data-protection-xs.jpg

Miben hoz újat a rendelet?

A rendelet számos fontos újdonságot hoz majd, ezek közül most csak néhányat emelünk ki:

  • Felejtéshez való jog ("right to be forgotten"): az "internet nem felejt", szokták mondani, ami sokszor kellemetlen következményekkel járhat az érintettekre nézve, fiatalkori botlásoktól és régi sok-sok éves információktól sem lehet megszabadulni. A rendelet azonban lehetővé teszi majd, hogy a virtuális világban is kopjon az emlékezet, töröltetni lehessen régi, már elavult információkat.
  • 16 éves kor alatt szülői hozzájárulás kell az online adatkezeléshez (a tagállamok ezt a korhatárt levihetik 13 éves korig).
  • Adatok hordozhatósága: könnyebbé válik az adatoknak az egyik szolgáltatóhoz a másikhoz való átvitele.
  • Egyetlen hatóság előtti eljárás az Unión belül ("one-shop-stop"): a több EU tagállamban is aktív vállalkozásoknak, szervezeteknek nagy könnyebbséget jelenthet, hogy - egész Európában egységes szabályozás mellett - akár egy hatóság előtt intézhetik ügyeiket, nem kell minden tagállami hatóság előtt külön eljárniuk.
  • Az adatkezelők felelőssége és elszámoltathatósága növekszik: A kockázatosabb adatkezelések esetében adatvédelmi felelős kinevezésére lesz szükség. A rendelet bevezeti a "data protection by design" és a "data protection by default" fogalmait. Az előbbi jelentése, hogy az egész adatkezelést úgy kell felépíteni, hogy az megfelelően szolgálja a személyes adatok védelmét, míg az utóbbi szerint az adatvédelmi alapbeállításoknak az érintettek védelmét kell szolgálniuk és nem szabad, hogy az érintettek "manuális" beállítására hagyni a megfelelő védelem kialakítását. 
  • Az adatkezelők felelősségéhez kapcsolódik, hogy a hatóságoknak nagyon jelentős bírságolási joga is lesz. A bírság összege elérheti a 20 millió eurót vagy az adatkezelő éves globális bevételének a 4 %-át. (Csak emlékeztetőül: jelenleg Magyarországon a bírság maximális összege 20 millió Ft.) Az új bírság összegek mellett az adatvédelmi megfelelőség kérdése kulcsfontosságú lehet a jövőben.

Szemléletesen mutatja be a fenti változásokat (is) ez az infografika.

Fontos eleme az adatvédelmi reformnak, hogy a rendelet mellett készül egy irányelv is, amely a személyes adatoknak az illetékes hatóságok által a bűncselekmények megelőzése, nyomozása, felderítése, büntetőeljárás lefolytatása vagy büntetőjogi szankciók végrehajtása céljából végzett feldolgozása vonatkozásában az egyének védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról hivatott rendelkezni.

A rendelet hatályba lépéséig tehát van még nagyjából 2 évnyi felkészülési idő, de érdemes a felkészülést nem halogatni, mert a digitális gazdaság területén jelentős előnyt is jelenthet a megfelelő adatvédelmi mechanizmusok alkalmazása.

Vigyázz, kész, felkészülés indul!

(Kép forrása: stock photo, www.photodune.net)

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr588192082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sterbinszky Tivald 2015.12.23. 23:38:54

Már nagyon várom ezt az egészet! Főleg a "felejtéshez való jogot". Így majd tudok mire hivatkozni, amikor elfelejtem a házassági évfordulónkat!

féregírtó 2015.12.24. 10:16:45

Pártunk és kormányunk összeteheti a két kezét, ez az utolsó esélyük. Az egész bagázsról lehet találni olyan korábbi kijelentéseket, ahol a szöges ellentétjét állították valamiről, mint amivel ma mossák a jónép agyát. A szélkakasok szeretni fogják a felejtés jogát.

Ricordo 2015.12.24. 10:56:17

Üdvözlöm, hogy ez a poszt megírásra került bizonyos információk vonatkozásában.

Kuntakintekitekinte 2015.12.24. 11:06:06

Azért, mert nem lehet információt találni, az internet értelmesebb része nem fogja elfelejteni, hogy a titkárnőgyalázó félrekufircoló tompika egy kábítószerező seggfej, bármennyire is szeretné a felejtést az intenet azon része, kiknek említett tompika a példakép.

inebhedj - szerintem 2015.12.24. 12:17:16

@Kuntakintekitekinte:

Jaj, dehogynem, mint a szél...

Az emberek mindent elfelejtenek, az elmúlt 25 évben (és előtte) semmi nyoma nincs annak, hogy akár csak 4 évre visszamenőleg is emlékeznének bármire, és ne újra és újra ugyanazokat, az embereket hoznák politika, gazdasági, stb. helyzetbe. Ha van is "értelmesebb rész", annak már most sem hallod a hangját, az összes vita nagyjából az Orbán-FideSS-Sátán-vidéki-shoping-baloldal kontra DK-Libsi-MSzp-Gyurcsány-Sátán-belvárosi-művész-baloldal vonalon mozog, holott egy kutya mind: együtt járnak vadászni.

(Amúgy külföldön és világpolitikában is így van, próbálj csak mondjuk Afganisztán - USA kapcsolatáról bányászni elő adatokat 2000 előttről.)

Egyébként egy jóval részletesebb cikket megérne a téma, az egyes pontok aprólékos tárgyalásával (ideértve persze a fórumot is), mert több olyan részlet is van, amivel elsőre nem tudom, mit is lehet kezdeni a gyakorlatban, pl

- Felejtéshez való jog
- 16 éves kor alatt szülői hozzájárulás kell az online adatkezeléshez
- Adatok hordozhatósága

Ricordo 2015.12.24. 12:37:26

A 16 éves kor alatti szülői hozzájárulás kötelezővé tétele azért jó, mert ezzel gyakorlatilag mindenki számára kötelezővé teszik a valódi azonosító adatok megadását és a személyazonosság ellenőrzését a neten. (Másként nem lehet kiszűrni az anonim nick mögött rejtőző kiskorúakat.) Ebből profitálni fognak a bűnüldöző szervek (könnyen beazonosíthatják a pedofilokat, terroristákat), a szerzői jogvédők (mert hozzájuthatnak szoftverkalózok és zenetolvajok adataihoz), valamint a vásárlók is, mert minél többet tudnak róluk a vállalatok és a reklámügynökségek, annál pontosabban célozhatják meg őket a reklámokkal. És ez csak az első lépés, ugyanis szerintem az új szisztémára később további szolgáltatásokat is rá lehet építeni. Pl. a sorozatos szabályszegők (szoftvertolvajok, notorius torrentezők, trollok stb.) szüleit időben figyelmeztetni lehet, esetleg jelezni lehet az iskolájuknak vagy a gyámügynek, illetve le lehet majd tiltani őket az internetről.

inebhedj - szerintem 2015.12.24. 12:47:22

@Ricordo:

+1.

Meg azokat is ki lehet iktatni gyorsan, akiknek ezzel kapcsolatban lennének aggályaik.

belekotty 2015.12.24. 12:48:20

@Kuntakintekitekinte: Az értelmesebb része. Jól mondod! Mert a sok birka, akik mondjuk kellene hogy emlékezzenek a 60-as 70-es évekre, már nem emlékeznek, hogy pont ugyanezeket a jelszavakat hallgattuk akkor pártunktól és kormányunktól.

Ricordo 2015.12.24. 16:21:12

@inebhedj - szerintem: Úgy van. Én ezt egy nagy kupac pozitívumnak tekintem, hogy Európában nem diktatorikus elnyomási alapon fogják bevezetni az internetezők kötelező azonosítását (mint pl. Kínában), hanem abszolút indokoltan és demokratikusan, mégpedig kifejezetten azért, hogy a megvédjék az Európai polgárok következő nemzedékének jogait a pedofiloktól, terroristáktól és az interneten leselkedő hasonló veszélyektől.

inebhedj - szerintem 2015.12.24. 21:10:03

@Ricordo:

Egyetértenék, de kirekesztő gondolkodásmódot érzek a hozzászólásodban, emiatt pedig a törlésed indokolttá válhat. ;)
süti beállítások módosítása