A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Összekapcsolt európai cégnyilvántartások

2017. április 18. - lawyerup

Április 12-én benyújtásra került egy, a Cégtörvény módosítására irányuló törvényjavaslat. Az elsőre technikainak tűnő javaslat mögött azonban nagyon is érdekes és az európai egységes piac szempontjából jelentős megfontolások húzódnak meg. A javaslat ugyanis a 2012/17/EU Irányelv implementálását célozza, amely célja, hogy megteremtse „az üzleti nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszert” (Business Registers Interconnection System, BRIS). A BRIS 2017. június 8-án indul el, így a javaslat szerint a Cégtörvény is ezzel a hatállyal módosulna.

A BRIS lehetővé teszi, hogy

  • az egyes tagállamokban nyilvántartásba vett cégekre vonatkozó információkhoz uniós szinten hozzá lehessen férni, továbbá
  • megvalósuljon az uniós cégnyilvántartások közötti elektronikus kommunikáció. Ennek keretében a cégnyilvántartások információt cserélhetnek a külföldi fióktelepekről és a vállalkozások határokon átnyúló egyesüléseiről.
A hozzáférés lehetőségét az e-Justice honlapon keresztül biztosítják majd és elvileg mindenki számára hozzáférhető lesz. (Az irányelv preambuluma ugyanakkor rögzíti, hogy "az irányelv nem korlátozhatja a tagállamok azon jogát, hogy a vállalatokra vonatkozó információknak a nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszeren keresztül történő beszerzéséért díjat számítsanak fel".)
Az új rendszer az eddig önkéntes alapon működő szolgáltatást váltja fel, ugyanakkor nem egységesíti a tagállamok nyilvántartásait, azaz a nyilvántartások adattartalma a rendszerek összekapcsolása révén nem változik. Ugyanakkor az információkhoz való hozzáférés javulása, illetve a nyilvántartások közötti elektronikus kommunikáció fejlődése jótékony hatással lehet a határon átnyúló tranzakciókra és üzleti kapcsolatokra. Tekintettel arra, hogy hosszú évek óta léteznek olyan uniós jogintézmények, amelyek igénylik a cégadatok határokon átnyúló megismerhetőségét (pl. tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló egyesülése, illetve európai részvénytársaságok működése), mindenképpen fontos lépés, hogy a cégadatok könnyebben hozzáférhetővé válnak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr5412434515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása