A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Dübörgő igazságszolgáltatási reform

2017. április 28. - lawyerup

A héten több olyan törvényjavaslat is benyújtásra került az Országgyűléshez, amelyek alapjaiban érintik az ügyvédi működést. Az igazságszolgáltatást és az ügyvédi működést érintő számos változás nyilvánvalóan kapcsolódik az új Polgári Perrendtartás 2018. január 1-ei hatálybalépéséhez, de ezen túlmutató jelentősége is van.

Természetesen kiemelkedik az új ügyvédi törvényre vonatkozó javaslat, amely a jelenleg hatályos ügyvédi törvényt váltaná fel teljes egészében. Az új ügyvédi törvény - elfogadása esetén - 2017. október 1-jén lép hatályba. Az új ügyvédi törvény elfogadása esetén felülvizsgálatra szorulnak majd egyes kamarai szabályzatok is, különös tekintettel az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló 5/2008. (XI. 27.) MÜK Szabályzattal módosított 8/1999. (III. 22.) MÜK Szabályzatra.

Emellett a Parlament előtt van az új választottbírósági törvény javaslata, valamint egy, a bírósági peres és nemperes eljárásokra adott általános meghatalmazások közhiteles nyilvántartásáról szóló törvényjavaslat is. A közhiteles, elektronikus és az eljáró bíróságok által közvetlen hozzáféréssel elérhető általános meghatalmazások országos nyilvántartása mindenképpen fontos és üdvözlendő lépés, hiszen áttekinthetőbbé, egyszerűbbé és hatékonyabbá teheti az általános meghatalmazások alkalmazását, valamint él a technológiai fejlődés kínálta előnyökkel.

Az új választottbírósági törvény érinti az állandó választottbíróságok rendszerét (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság a Kereskedelmi Választottbíróság nevet kapja és a törvény a hatáskörébe utalja a Magyarországon állandó választottbíróság által intézendő valamennyi kereskedelmi ügyet, a külön törvények alapján a Sport Állandó Választottbíróság, valamint a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara által működtetett választottbíróság hatáskörébe tartozó ügyek képeznének ez alól kivételt), valamint UNCITRAL modelltörvény 2006-os módosítására és a gyakorlatra tekintettel is több módosítást tartalma a hatályos Vbt.-hez képest (pl. rendelkezik a választottbírósági ítélet érvénytelenítését követő eljárásrendről és a megteremti az eljárásba való beavatkozás lehetőségét is). Az új választottbírósági törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép majd hatályba, illetve egyes rendelkezései 2018. január 1-étől hatályosak. Az új törvény rendelkezéseit a 2018. január 1. napján és az azt követően indult választottbírósági eljárásokban kell majd alkalmazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr2412459259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása