A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Mit tehetnek az ügyvédek a kibertámadások ellen?

2017. június 28. - lawyerup

Az elmúlt időszakban több globális kibertámadás is borzolta a kedélyeket. Először májusban a WannaCry bénította meg számos cég működését, most pedig egy újabb zsarólóvírus, a PetrWrap jelent fenyegetést az IT rendszerekre. Bár a friss hírek szerint talán megvan a védekezés módszere az újabb támadással szemben (legalábbis a gépek tartalmának titkosítása megelőzhető és a vírus további terjedése gátolható), ugyanakkor az újabb incidens rávilágít annak jelentőségére is, hogy az ügyvédeknek fokozott körültekintéssel kell eljárniuk ügyfeleik adatai védelmében. Ezt támasztja alá az is, hogy - a hírek szerint - a legújabb zsarólóvírus ügyvédi irodát is elért.

Korábban a blogon már foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy mit tehetnek az ügyvédek az ügyfeleik adatai védelme érdekében, milyen - általában egyszerű - lépésekkel növelhetik jelentősen az adatbiztonságot. A globális kibertérben könnyen söpörhetnek végig a mostanihoz hasonló támadások, így fel kell készülni arra, hogy az említett példák nem elszigetelt esetek, hanem egy folyamat részei, amely folyamatosan kihívás elé állítja a kezelt adatokat megvédeni szándékozókat.

Az új európai adatvédelmi rendelet (GDPR) kapcsán mostanában sok szó esik az adatvédelemről és adatbiztonságról és éppen az ilyen esetek mutatják meg, hogy milyen fontos témáról van szó. Nem elég azonban ezekről a kérdésekről beszélni, hanem cselekedni kell. Az ügyvédi munka elképzelhetetlen adatok nélkül. Ha az ügyvéd hozzáférése megszűnik az emailjeihez, az elektronikusan kezelt dokumentumokhoz, az ügyvédi munka ellehetetlenül. További beláthatatlan károkat okozhat az is, ha az ügyvéd által kezelt bizalmas adatok nyilvánosságra kerülnek vagy azokhoz illetéktelenek férhetnek hozzá. Éppen ezért fontos, hogy az ügyvédek áttekintsék saját számítástechnikai rendszereiket és minden lehetséges lépést megtegyenek a támadások megelőzése, illetve a lehetséges károk minimalizálása érdekében. A megteendő intézkedések sokfélék lehetnek, de biztos, hogy közöttük van a biztonsági mentések rendszeres készítése, az információk megfelelő védelme (pl. jelszavak, titkosítás által).

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr3512625355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása