A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Mobil applikációkat a jogászoknak!

2015. április 13. - lawyerup

A legal hacking elsőre talán ijesztően hangzik, valójában nem kell tőle tartani. Sőt! Egy korábbi posztunkban már bemutattunk pár olyan jogi startup céget, amelyek olyan termékeket dobtak piacra, amelyek az online világban könnyítik meg az ügyvédek mindennapi munkáját és alakítják át az ügyvédi munkáról kialakult képet. Egyre többet lehet mostanában hallani az ún. legal hacking mozgalomról. A “Legal Hackers” azon jogászok, döntéshozók, technológusok és akadémikusok mozgalma, akik kreatív megoldásokat alkotnak a jog és a technológia metszéspontján felmerülő néhány égető kérdésre.

A Legal Hackers helyi találkozókon, hackathon-okon és workshopokon keresi és találja meg azokat a jogi szolgáltatásokat érintő témákat, helyzeteket, melyekben a technológia segítséget tud nyújtani és egyben fejleszteni is tudja a joggyakorlatot és ahol a jog, a jogi gyakorlat alkalmazkodni tud a gyorsan változó technológiához. A Legal Hackers-t 2011-ben alapította pár Brooklyn-i joghallgató, akiknek feltűnt, hogy nagyon sok ügyvéd még mindig kényelmesebbnek érzi a toll és a papír használatát, mint a mobil eszközökét és applikációkét. Mostanra majdnem 1800 tagja van, főként New York-ban, Washingtonban, Los Angelesben és Észak-Karolinában, de megvetették már  lábukat Európában is (Stockholmban és Londonban). A társaság igen aktív, gyakran (kb. havonta) van valamilyen rendezvénye, valamint évente többször szerveznek ún. hackathon-t jogi applikációk fejlesztése érdekében.

Ilyen a Legal Hackers mozgalom segítségével megalkotott applikáció például a PaperDeal (William Palin 32 éves amerikai ügyvéd fejlesztése, aki 2013-ban tette le az ügyvédi vizsgáját, de nem éppen a kitaposott utat követi). Az app lényege, hogy az ügyvédek az okostelefonjuk segítségével készíthetik el elektronikus dokumentumaikat és cserélhetik ki azokat. A program lehetővé teszi azt is, hogy a dokumentum egyes részeit zárolják, jelezve, hogy az nem változtatható; a másik fél pedig így megkapja, és visszaküldheti, aláírhatja vagy visszautasíthatja a dokumentumot.

Érdemes megemlíteni a Clio vagy a Shake nevű applikációkat is. Az előbbi egy felhő alapú szolgáltatás, mely az ügyvéd-ügyfél közötti kapcsolattartáshoz nyújt segítséget, amely lehet éppen az ügyvédi számlázás nyomon követése vagy egy megbeszélés szervezése. Egy, az applikációt használó New York-i ügyvédnő, Julie Tolek szerint ügyfeleik a mindennapi ügyes-bajos dolgaikat - "a cipő vásárlástól kezdve a banki ügyek intézéséig" - online intézik, ezért számára természetes, hogy az ügyvéd-ügyfél közötti kapcsolatot egy applikáció segítségével menedzseli. Szerinte az új technológiák segítségével az ügyvédek "bárhol és mindenhol ott lehetnek, és éppen ez a szépsége az online jelenlétnek."

"A Shake nevű app szerződés sablonokkal állt elő, mint pl. adásvételi szerződések, amelyeket könnyedén bárki a saját igényének megfelelően tud átalakítani, így az ügyvédek beilleszthetik a mintába a saját logójukat, változtathatnak a szerződés egyes elemein, hogy az adott szolgáltatásnak megfelelő szerződés szülessen - mindezt mobil eszközökön."

Az új technológiák megjelenése kapcsán persze sokan felhívják a figyelmet, hogy  a jogászok mintha természetüknél fogva idegenkednének a kockázatoktól és az újításoktól, legalábbis, ha a munkájukhoz kellene használniuk azokat. A másik oldalról nézve nyilván nem lehet minden ügyvédet egységesen konzervatívnak bélyegezni. Nyilván sokakban felmerülnek az ügyvéd-ügyfél kapcsolatok átalakulásával kapcsolatos félelmek, illetve az adatok biztonságával kapcsolatos aggodalmak. Tavaly augusztusban egyébként az Amerikai Ügyvédi Kamara éves gyűlésén az egyik fórum témája ez volt: "A kód feltörése: Minden, amit szeretett volna tudni a kódolásról, nyílt forráskódról és a többiről, de nem merte megkérdezni.Jó lenne Magyarországon is hasonló ügyvédeknek szóló rendezvényekkel találkozni...

Annak ellenére, hogy néhány ügyvéd még mindig idegenkedik a technológiától és nehéz őket arról meggyőzni ezek hasznosságától, a technológiai ipar alig várja, hogy a jogászokat is meghódítsák. Ennek ékes bizonyítékaként a Hewlett-Packard Co. 2500 $-al járult hozzá a tavaly szeptemberi New York-i hackathon-hoz. A felajánlott díjat az Obsidian Redline elnevezésű applikáció alkotói nyerték, melynek lényege, hogy segítségével az ügyvédek egy dokumentumban tudnak dolgozni anélkül, hogy a dokumentumot oda-vissza kellene küldözgetniük, folyton a legutolsó változatot vadászva. 

Kíváncsian várjuk, hogy nálunk milyen kifejezetten ügyvédeknek készülő applikációk jelennek meg, amelyek valóban segítséget nyújthatnak az ügyvédek mindennapi munkájához.

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr567363442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása