A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Hogy áll a perem? Majd a neten lecsekkolom!

A félretett hivatali telefonkagylók bukása

2015. január 12. - lawyerup

Több százezer per indul minden évben Magyarországon. Ezekben a perekben magánszemélyek és cégek ezrei és tízezrei érintettek. Mit tehettek ők és jogi képviselőik korábban, ha a folyamatban lévő ügyükben valamilyen tájékoztatásra volt szükségük? Esetleg telefonon tudakozódhattak, ha éppen olyan információra volt szükségük, amely telefonon keresztül is beszerezhető és sikerült áttörniük a bírósági ügyintézők falanxán. Azonban ha nem voltak ilyen szerencsések, hideg élelemmel felszerelkezve neki kellett indulniuk, hogy az illetékes bíróság kezelőirodáján lesátrazzanak és szerencsét próbáljanak.

Most azonban ígéretes és drámai fejlemények szemtanúi lehetünk:

Lehet, hogy nincs több gyomorideggel teli telefonbeszélgetés a bírósági ügyintézőkkel és a hosszú percekig félretett telefonkagylók ideje is lejárt?

Könnyen lehet, mivel 2015. január elsejével jelentős előrelépés történt: elindult a BETFR, azaz a Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszer.

Senki nem vádolhatja a rendszer „keresztszüleit” azzal, hogy a névadás során a könnyű megjegyezhetőségre törekedtek volna. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a rendszer a peres eljárások könnyebb nyomon követhetőségét szolgálja az ügyfelek és a jogi képviselők számára. Az online tájékozódási lehetőség nemcsak polgári, hanem büntető ügyekben is nyitva áll.

A rendszer azonban nemcsak tájékozódásra alkalmas, hanem abban is segítségére lesz az érintetteknek, hogy értesítéseket és emlékeztető üzeneteket kapjanak emailben vagy sms-ben. A tárgyalás elhalasztásáról vagy iratok felterjesztéséről, esetleg a szakértői vélemény beérkeztéről így biztosan időben tudomást szerezhetnek a felek.

A jövőben tehát akár papucsban, otthonról is lehet tájékozódni egy peres ügy állásáról, nem kell ehhez sorban állva várakozni, szabadságot kivenni. A jogi képviselők munkája is sokkal hatékonyabbá válhat az új rendszernek köszönhetően.

Az új elektronikus ügyintézésre szolgáló bírósági portált böngészve találhatunk még érdekességeket: például

az eljárás időtartam kalkulátort.

A kalkulátor statisztikai átlagszámítás alapján arról ad egy becslést, hogy valamely bíróságon egy adott típusú ügy várhatóan milyen elintézési időtartammal zárulhat le. Például pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos per várható időtartama 636 nap. Egy ugyanilyen tárgyú per Debrecenben viszont várhatóan 432 nap alatt befejeződik.

Lehet, hogy a jövőben mielőtt pereskedni kezdünk vagy a szerződésünk illetékességi kikötését megfogalmazzuk érdemes lesz ezt a kalkulátort is igénybe venni?    

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr477060177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2015.01.14. 10:05:39

A döntésképtelen bírókat picsán kell rúgni és nem fog egy "tyúk" per 5 évig tartani.
süti beállítások módosítása