A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Tehergépkocsijára téli gumit venne? Licitáljon!

Elektronikus értékesítés a felszámolási eljárásokban

2015. február 09. - lawyerup

Idén január 1-től indult el az Elektronikus Értékesítési Rendszer (EÉR), amely a felszámolási eljárások során biztosít platformot az adós vagyontárgyainak értékesítésére. A cél az volt, hogy végre átláthatóbb és hatékonyabb legyen a felszámolási vagyon értékesítése és ennek köszönhetően a hitelezők kielégítésére is nagyobb arányban kerülhessen sor.

Még mindig rengeteg felszámolási eljárás indul Magyarországon, annak ellenére is, hogy a működésképtelen cégek törlésének új eszközei is megjelentek (lásd pl. kényszertörlési eljárás). Az Opten adatai szerint 2014-ben összesen 17 431 felszámolás indult. Ez 2013-hoz képest 29 %-os növekedést jelent. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az esetek nagy többségében a hitelezők csak futnak a pénzük után, kevés reményük van arra, hogy követelésük a felszámolási eljárás során kielégítésre kerüljön.

photodune-5844248-bid-key-shows-online-auction-or-bidding-xs.jpg

Az új értékesítési rendszer nyilván nem oldja meg varázsütésre a felszámolási eljárások problémáit és nem jelenti azt, hogy a hitelezők kielégítési aránya hirtelen az egekbe szökik, de talán reményt ad arra, hogy az átláthatóság növekedésével, a visszaélések visszaszorításával javuljon a helyzet ezen a téren is.

Az EÉR elindulásával a felszámolási eljárások felzárkóztak a NAV elektronikus értékesítései mellé, amely pár éve már az  Elektronikus Árverési Felületen (EÁF) zajlik. Az elérhető információk alapján a NAV elektronikus értékesítési rendszere pozitívan vizsgázott és az árverési vételár növekedett. Ezt erősítette meg a NAV Baranya Megyei szóvivője is néhány hónapja: “A NAV tapasztalatai szerint az ilyen módon értékesített vagyontárgyak a hagyományos árverésekhez képest magasabb, általában a végrehajtó által meghatározott becsértékhez közeli vételáron kelnek el. Ez mindenesetre a felszámolási eljárásokban lefolytatandó elektronikus értékesítések kapcsán is ad némi bizakodásra okot.

Január végén felkerültek a rendszerbe az első pályázati kiírások és árverési hirdetmények is. Aki valamely árverésben vagy pályázaton részt venne, először regisztrálnia kell és a nyilvántartásába történő első felvétele alkalmával 7000 forint összegű regisztrációs díjat is fizetnie kell. Ezután pedig már böngészheti is a hirdetményeket (feltéve persze, hogy nem tartozik az értékesítésből kizárt személyek körébe).

Ha ingatlant, esetleg téli gumit vagy használt autót venne, akkor mostantól az EÉR-ben is érdemes körülnéznie.

 (Kép forrása: stock foto, www.photodune.net) 

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr47133341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása