A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Új (jogászi) szakmák születése

2015. október 20. - lawyerup

Ha a jogászi hivatásra vagy a jogászok által klasszikusan betöltött pozíciókra gondolunk, általában az ügyvéd, bíró, ügyész ugrik be elsőnek. Egy kis további gondolkodás után eszünkbe juthatnak a vállalti jogtanácsos, illetve egyes közigazgatásban meglévő jogászi munkakörök is.

A technológia fejlődése azonban nem csak veszélyt jelent egyes szakmákra, amint azt Keynes más a 30-as években, a technológiai munkanélküliség fogalmával leírta, hanem új lehetőségeket, újabb állásokat teremt. Az Airbnb-nek köszönhetően sokan válnak szállásadóvá, akár főállásban is, holott korábban nem sok keresnivalójuk volt a vendéglátásban, néhány éve az online hirdetések kimerültek bannerek alkalmazásában, ma pedig az online marketing szakemberek egyre keresettebbekké válnak. A Thomas Freytől származó találó megállapítás szerint, a 10 éves időtávon belüli legkeresettebb állások 60%-a ma még nem is létezik. Frey össze is gyűjtött előbb 55, majd 162 munkakört a jövőből.

Vajon mindez hogyan érinti a jogászi hivatást? Milyen új munkakörök megjelenésére számíthatunk? Mit tanuljanak azok, akik hosszú távon a jogi pályán képzelik el a boldogulásukat?       

A technológia fejlődésével és az informatikai eszközöknek egyre mélyebb beépülésével a jogi folyamatokba, egyre több olyan szakemberre lesz szükség, akik mindkét területen otthonosan mozognak, azaz felkészült jogászok, azonban az informatikai tudásuk is messze meghaladja a felhasználói szintű ismereteket. A két terület ötvöződése révén születhetnek majd egyre jobb és hatékonyabb eszközök a jogászi munka támogatására és egyes esetekben a jogászok közreműködésének kiváltására. Richard Susskind 2013-as könyvében, a Tomorrow's Lawyersben (A jövő ügyvédei) össze is gyűjt számos lehetséges új munkakört, amely nyitva állhat a jogászok számára a jövőben. Susskind szerint megjelennek majd a jogi folyamatokat átlátó és ezek alapján szoftvereket tervező mérnökök, akik a jogi információk és tudásanyag felhasználóbaráttá tételét, illetve sztenderd folyamatokba való beépítését végző szakemberek lesznek (legal knowledge engineer), de egyre gyakrabban találkozunk majd jogi projektmenedzserekkel is. Az online vitarendezés elterjedése is kitermeli majd a specialistákat, akik segítenek az ügyfeleknek eligazodni az online vitarendezés dzsungelében (ODR practicioner). 

A sor folytatható lenne, de talán ez a néhány példa is érzékelteti, hogy a jogi munka is átalakulóban van és új pozíciók, munkakörök jelennek meg a jogászi feladatok ellátása kapcsán. Az is borítékolható, hogy - sok más hivatáshoz hasonlóan - a jogászok sem kerülhetik el, hogy egyre mélyrehatóbb informatikai ismeretekkel vértezzék fel magukat, különben nehezen tudnak majd lépést tartani a hivatásukra is leselkedő kihívásokkal.

Az új szakmák megjelenése pedig kihívást intézhet majd a jogászi hivatás hagyományos gyakorlási formáinak is, azaz hozzájárulhat az alternatív üzleti struktúrák terjedéséhez is.         

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr427960650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manager2008 2015.10.21. 09:43:43

Még igen sok munka van hátra, amit a jogászoknak kell elvégezniük, pld a jogszabályokban alkalmazott fogalmak tisztázása, hogy ne legyen olyan hogy a "termék"-et összekeverik az "árú"-val. a jjogszabályok hiányosak, nem kezelnek le eseteket, egymással is ellentmondásosak. jogalkotók képtelenek jó munkát végezni erre alkamas szoftver eszközök nélkül. Ismerniük kellene a matematikát is, halmaz elmélet, matematikai logika, döntési táblázatok, stb. stb. Ha an a jogszabályban három mellékmondat és az "és" , "vagy" alkalmazása is hibás, akkor hatalmas marhaságok jönnek ki a dologból, tudok olyat ami alapján kb. 500.000 per lenne kötelezően indítható (annyian sértik meg). Pld. elég lemenni egy újságárúshoz, olyan képes lapok vannak amelyek törvényt sértenek, pld fegyvereket reklámoznak címmel, árral stb. (de ez nem zavar senkit sem).

paszto 2015.10.21. 11:09:55

Ökölszabály, hogy ma Magyarországon jogásznak csak az menjen, akinek biztos háttere van, ez a kapcsolati háló fogja meghatározni, hogy mire specializálódsz.

Bellagio 2015.10.21. 13:51:23

Jogi kepzes + MBA. Nyero kombinacio.
süti beállítások módosítása