A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Brexit és a jogi piac

2016. július 01. - lawyerup

A június 23-i népszavazás óta a Brexit-től hangos a sajtó. Szinte minden nap érkezik valamilyen elemzés, jóslat, találgatás arra vonatkozóan, hogy a Brexit miképpen érinti a gazdaságot, a kereskedelmet, a munkavállalást és még számos más területet. Érdemes talán azon is elgondolkodni, hogy

a Brexit mit jelenthet az ügyvédek és a jogi piac számára?

Túl sok konkrétum még nincs a brit kilépés kapcsán hiszen a kilépési szándék hivatalos bejelentése is csak őszre várható, így a kilépéshez elvezető tárgyalási folyamat is csak később indulhat el. A Brexit hatásáról általában és a jogi piacok vonatkozásában is akkor lehet majd biztosabbat mondani, amikor körvonalazódik, hogy pontosan milyen menetrend szerint és milyen feltételek mellett valósul meg a kilépés, továbbá, milyen viszonyrendszer váltja fel az EU és Nagy-Britannia között a tagsági viszonyt.

Az első jóslat, amit a jogi piac kapcsán tehetünk a kilépésre tekintettel, hogy az elkövetkező hónapok bizonytalansága visszavetheti a vállalatfelvásárlási tranzakciókat. Szakértők legalábbis azt várják, hogy az ügyfeleket kivárás jellemezheti majd a következő időszakban, ugyanakkor a font esése esetleg vevőket is csalogathat a brit piacra.

Az M&A tranzakciók tekintetében a kivárás, illetve visszaesés nyilván az e területen aktív ügyvédeket is kényelmetlenül érintheti, ugyanakkor számos vélemény szerint a jogászok sokat profitálhatnak majd a Brexit körüli számos jogi kérdéshez nyújtandó jogi tanácsadás kapcsán. Egyes angol ügyvédi irodák már most "forró vonalat" létesítettek ügyfeleik számára, hogy segítsék őket a felmerülő kérdések megoldásában.

Számos érdekes és komoly kihívást jelentő kérdés vetődik fel, amelyekre ma még lehetetlen választ adni, ugyanakkor az elkövetkező években megoldást kell rájuk találni. Ilyen például a határon átnyúló szolgáltatások helyzete, amely tekintetében az EU-n belül, illetve a harmadik országba, illetve országból nyújtott szolgáltatások között jelentős különbség lehet. Komoly kihívások merülhetnek fel a szellemi alkotások területén, hiszen számos védjegy európai uniós bejelentés alapján élvez védelmet az Egyesült Királyságban is, nemzeti bejelentés nélkül. Széles körben harmonizált a brit versenyjog is, így a kilépést követően nagy kérdés, hogy e téren milyen változások mennek majd végbe. Jelentős szabályozási aktivitás jellemző az EU-ra a fogyasztóvédelem területén. A kilépéssel e téren is más irányba indulhatnak majd a britek. Hosszan lehetne még sorolni az érintett területeket, ugyanakkor egy biztos, még egy sok tekintetben külön utas EU-tag kilépése is millió kérdést vet fel a jövőt illetően, amelyek megválaszolásában a jogászoknak is számos feladata lesz.

A kilépés érdekes aspektusa lesz a jogászok szempontjából, hogy azon ügyvédek, akik közösségi jogászként Nagy-Britanniában praktizálnak, illetve azon angol, skót és északír ügyvédek, akik közösségi jogászként más EU tagállamban folytatják a hivatásukat, miként működhetnek a kilépést követően. (Az érintettek száma meghaladja az ezret az elérhető adatok alapján.) 

A jog területén megjelenő innovációk iránt fogékonyak fejében pedig felvetődhet az a kérdés is, hogy az EU-n belül talán leginnovatívabb, a technológia fejlődésével leginkább lépést tartó jogi piac kiválása milyen hatást gyakorol majd az európai jogászi szakmát érintő innovációra és megújulásra?

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr488857014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2016.07.01. 12:00:38

Emiatt az öt tulajdonságuk miatt váltak a nők a liberalizmus leghasznosabb idiótái​vá

#feminizmus #férfiholokauszt #schopenhauer

www.huffnagelpista.com/emiatt-az-ot-tulajdonsaguk-miatt-valtak-a-nok-a-liberalizmus-leghasznosabb-idiotaiva.html
süti beállítások módosítása