A jövő ügyvédei

LawyerUpdate

LawyerUpdate

Pajzsokat elő!

Élesedik az új adattovábbítási rendszer az EU és az USA között

2016. július 13. - lawyerup

Tegnap az Európai Bizottság elfogadta az ún. Privacy Shield-et, amely az EU-ból az USA-ba történő adattovábbítás Safe Harbor-t felváltó keretrendszere.

Az előzményekhez tartozik, hogy az Európai Bíróság tavaly októberben a Schrems-ügyben hozott ítéletével,  érvénytelennek nyilvánította az ún. Safe Harbor határozatot. Ezt követően lázas munka kezdődött az adattovábbítás új keretrendszerének megteremtésére. Ennek eredménye lett az idén februárra elkészült Privacy Shield néven futó határozattervezet. Ezt követően a 29-es munkacsoport véleményét, az európai adatvédelmi biztos álláspontját és az Európai Parlament határozatát is figyelembe véve még finomításra került a rendszer, amely a mostani bizottsági jóváhagyást követően rövidesen élesben is bemutatkozhat.

A Privacy Shield - ahogyan egy korábbi bejegyzésünkben is összefoglaltuk - az alábbi főbb alapelvekre épül:

  • a vállalatokra vonatkozó szigorú kötelezettségek és határozott végrehajtás;
  • egyértelmű biztosítékok és átláthatósági kötelezettségek az amerikai kormányzati hozzáférésre nézve;
  • hatékony jogorvoslati lehetőségek megteremtése; valamint
  • éves felülvizsgálat.
A döntés a tagállamokkal való közlést követően azonnal hatályba lépett, míg az USA-ban a hivatalos közlönyben kerül közzétételre. Ezt követően - az alkalmazásra való felkészülést követően és miután eleget tettek a Privacy Shield támasztotta követelményeknek - a cégek augusztus 1-ét követően szerezhetnek be tanúsítványt arról, hogy megfelelnek a követelményeknek.  
Többen - köztük Schrems is - már most arra hívják fel a figyelmet, hogy az új rendszer sem állja majd ki az idők próbáját, így célszerűbb biztosabb alapokon álló megoldások alapján folytatni az adattovábbítást (pl. általános szerződési feltételek, vagy kötelező vállalati szabályok) és csak kiegészítő lehetőségként előkapni a pajzsot.

A bejegyzés trackback címe:

https://lawyerupdate.blog.hu/api/trackback/id/tr398884720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása